- Vilken storlek ska jag ha?

Abayans bredd

Plagg som är märkta med S, M, L, XL har ungefär europeiska mått. Så om du brukar köpa storlek M i andra klädaffärer så kommer med största sannolikhet M passa bra även av Butik Selinas plagg. En abaya ska sitta löst, så en abaya i storlek M sitter löst på en kropp som brukar passa i M i tröjor, skjortor osv.

Abayans längd

De flesta vill ha en abaya som går hela vägen ner till marken utan att den släpar i marken. Då ska du ta din längd och sedan dra av 25 cm för huvud och hals - då får du vilken längd abayan ska ha. Nedan finns en snabbguide så du slipper räkna ;). Om du vill att den ska släpa eller vara kortare får du såklart dra av eller lägga på...

Ibland kan det vara klurigt att hitta plagg som passar både i bredd och i längd - titta då gärna runt bland produkterna, eftersom vissa modeller av plagg är kortare och vissa är längre.

Om plagget du får hem ändå inte passar - ingen fara, Butik Selina erbjuder 14 dagars öppet köp. Kontakta oss på info@butikselina.se

- Vilken sjal ska jag ha?

Den enkla för vardagen

Om du behöver en sjal som är enkel att sätta på och bekväm rekommenderar vi Instant Jersey sjalen. Den är mjuk, enkel att sätta på och bekväm. Den är ihopsydd under hakan, så där slipper man en nål. Detta är sjalen för dig som snabbt vill sätta på dig din sjal och som gillar rörelsefrihet och att sjalen inte sitter för tajt om huvudet. Denna sjal är medelstor, man kan drapera bysten med den. Den är inte genomskinlig ens i ett lager så den kan användas utan undersjal men om man ska ha på den en längre tid kan det vara en fördel att använda tillsammans med undersjal för att den inte ska glida på håret.

Den stilrena och allsidiga

Chiffonsjalen är allround-sjalen. Den är snygg både till vardags och till festligare tillfällen. Den går att matcha med det mesta och är snygg. Denna sjal är inte så stor utan täcker mest huvudet. Den är genomskinlig i ett lager men inte i två.

Den luftiga och lätta

Om du behöver en luftig sjal till vardags som är sval på sommaren - använd cotton-sjalen. Den är medelstor och täcker därför bra, man kan drapera bysten med den beroende på hur man sätter på den. De mörkare nyanserna är inte genomskinliga i två lager.

Den täckande

Om du vill ha en stor sjal som täcker väl och mycket ska du använda en extra stor sjal. Man kan drapera både bakåt och framåt.

Den praktiska

Om du letar efter en hijab att ha på jobbet är den 2-delade amiran perfekt. Den kan användas helt utan nålar. Därför passar den bra för dom som arbetar inom vården och behöver något praktiskt, som lätt kan bytas ut under dagen om det skulle behövas och där man inte riskerar att tappa nålar.

Amirasjalen passar även de som ska börja med hijab och vill börja med en enkel modell som inte är klurig att få på. Den kan också användas vid de tillfällen då man snabbt ska få på något praktiskt, som när man bara ska springa ner till tvättstugan eller gå ut på balkongen.

Hijab bör uppfylla följande villkor:

1. Kläderna måste täcka hela kroppen, endast händerna och ansiktet får synas. Men enligt Vissa Fiqh-skolor måste även ansiktet täckas (Niqab).

2. Tyget får inte vara så tunnt att man kan se igenom.

3. Kläderna ska vara löst sittande, kroppsformen får inte framhävas.

4. Kvinnas klädsel får inte likna mannens klädsel.

5. Designen på kvinnans klädsel får inte likna klädseln på en icketroende kvinnas.

6. Klädseln får inte bestå av utmanande eller utsmyckad design som lockar uppmärksamhet till sig.

7. Man ska inte klä sig i vissa kläder med avsikt att framhäva sig bland folk eller försöka markera sin status genom att klä sig i dyrbara käder.

 

"Säg till de troende kvinnorna att de bör sänka blicken och lägga band på sin sinnlighet och inte visa mera av sina behag än vad som [anständigtvis] kan vara synligt" (Koranen 24:31)
 "Säg till de troende männen att de bör sänka blicken och lägga band på sin sinnlighet;det leder till större renhet i deras liv.Gud är underrättad om vad de gör" (Koranen 24:30)